poniedziałek, 13 października 2014

Puree z dyni

O tej porze roku warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków musu z dyni, który bez większych trudności możecie przygotować i pasteryzować w domu. Taki mus możecie wykorzystać np. do ciast, babeczek, serników czy placuszków.






Na 1 ok. 300 ml słoik:
  • 1 kg dyni


Dynię pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skórą ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem ok. 60-70 minut,lub dłużej, aż dynia będzie miękka.
Wystudzoną dynię obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Tak przygotowane puree można przechowywać w lodówce do 3 dni, lub należy je pasteryzować jeśli chcemy zachować je na dłużej.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...