środa, 22 października 2014

Makowe naleśniki z morelowym twarożkiem

Naleśniki to mój ulubiony pomysł na słodkie śniadanie. Z dzieciństwa najlepiej wspominam te usmażone przez mamę i podane z ulubionym dżemem. Dla swojej córki wymyśliłam bardziej wyszukaną wersję - naleśniki w makowe kropeczki nadziane białym serem i pysznym morelowym dżemem. Kto by nie chciał tak rozpocząć dnia?;)






Składniki na 6 sztuk:

NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka suchego maku
  • szczypta soli i cukru
NADZIENIE:
  • 1 kostka (250g) półtłustego twarogu
  • 3 łyżki morelowego dżemu "ŁOWICZ"
  • 1 mały cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżka klarowanego masła do smażenia


NALEŚNIKI:
Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól i cukier. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
Smażymy 6 cienkich naleśników na suchej teflonowej patelni, lub lekko wysmarowanej olejem.
NADZIENIE:
Twaróg mieszamy z dżemem i cukrem waniliowym.

Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy. Podsmażamy na złoty kolor na klarowanym maśle. Podajemy ciepłe polane miodem lub z kleksem bitej śmietany.






Dżem dobry, pobudka

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na dodanie maku do naleśników, wcześniej się z tym nie spotkałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe naleśniki na obiadek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...