sobota, 11 października 2014

Rolada serowa z szynką i kukurydzą

Taka serowa przystawka z pewnością zachwyci gości na każdym przyjęciu. Rolada jest kolorowa, pięknie się prezentuje, świetnie smakuje i szybko znika ze stołu...:)






  • 300g sera żółtego w kawałku (np. gouda)
  • 100g szynki w dużych plastrach
  • 150g serka kanapkowego z ziołami
  • pół puszki kukurydzy
  • pół pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz


FARSZ:
Pora drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem.
Serek kanapkowy wymieszać z posiekaną natką, porem i odsączona kukurydzą. Przyprawić solą i pieprzem.
Ser w opakowaniu włożyć do garnka z wrzątkiem (ma być cały zanurzony). Po kilkunastu minutach powinien zrobić się miękki i plastyczny. Lekko go ostudzić, wyciągnąć z opakowania i rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Na serze poukładać plastry szynki i rozsmarować farsz. Zwinąć ciasno w roladę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...