Kto nie lubi pizzy...? A próbowaliście kiedyś takiej na słodko, z truskawkowym dżemem zamiast sosu pomidorowego a rolę wytrawnych dodatków zajmują kawałki owoców? Do tego świeże listki mięty zamiast bazylii i kremowy serek twarogowy, który przypomina mozzarellę. Mmm, aż się pyszczek z rana uśmiecha na widok takiego śniadania:) Ciasto drożdżowe przygotujcie sobie wieczorem, by z rana nie tracić czasu i skupić się w zasadzie tylko na pieczeniu...i jedzeniu oczywiście:)
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki dżemu truskawkowego ''Łowicz"
- 3-4 brzoskwinie
- 3 łyżki kremowego serka twarogowego
- 1 mały cukier waniliowy (10g)
- 1 żółtko
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kilka listków świeżej mięty
CIASTO DROŻDŻOWE:
Ciasto drożdżowe przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem.
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, po czym dodajemy olej. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy je do foliowego woreczka i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano ciasto wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Przekładamy na blachę.
Ciasto smarujemy dżemem truskawkowym.
Serek mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym. Na cieście robimy kleksy z serka i układamy kawałki brzoskwiń. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypujemy listkami świeżej mięty.
o ale super pomysł:)
OdpowiedzUsuń