piątek, 31 października 2014

Śniadaniowa pizza na słodko

Kto nie lubi pizzy...? A próbowaliście kiedyś takiej na słodko, z truskawkowym dżemem zamiast sosu pomidorowego a rolę wytrawnych dodatków zajmują kawałki owoców? Do tego świeże listki mięty zamiast bazylii i kremowy serek twarogowy, który przypomina mozzarellę. Mmm, aż się pyszczek z rana uśmiecha na widok takiego śniadania:) Ciasto drożdżowe przygotujcie sobie wieczorem, by z rana nie tracić czasu i skupić się w zasadzie tylko na pieczeniu...i jedzeniu oczywiście:)






CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
DODATKI:
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego ''Łowicz"
  • 3-4 brzoskwinie
  • 3 łyżki kremowego serka twarogowego
  • 1 mały cukier waniliowy (10g)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kilka listków świeżej mięty


CIASTO DROŻDŻOWE:
Ciasto drożdżowe przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem.
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, po czym dodajemy olej. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy je do foliowego woreczka i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano ciasto wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Przekładamy na blachę.
Ciasto smarujemy dżemem truskawkowym.
Serek mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym. Na cieście robimy kleksy z serka i układamy kawałki brzoskwiń. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypujemy listkami świeżej mięty.







Dżem dobry, pobudka

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...