Pozostajemy w klimacie dyniowym... Były już pancakes, teraz przyszła pora na mniejsze placuszki z puree dyniowym i jabłkiem. Smak placków fajnie podkręca dodanie mielonych migdałów i cynamonu.
Składniki na ok. 12-15 sztuk:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy (10g)
- 4 łyżki puree z dyni
- pół szklanki* kefiru
- 50 ml oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
- odrobina oleju do smażenia
W misce wymieszać ze sobą mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cynamon.
Do drugiej miski wsypać oba cukry. Wbić 2 jajka, ubić mikserem do białości. Następnie dodać puree z dyni, kefir i olej, zmiksować. Do masy dodawać partiami wymieszaną wcześniej mąkę z migdałami, proszkiem i cynamonem. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać starte na tarce jabłko bez skórki, wymieszać.
Masę nakładać łyżką na wysmarowaną olejem patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
PLACUSZKI DYNIOWO-JABŁKOWE? A GDZIE TE JABŁKA?
OdpowiedzUsuńZagubiły się w akcji:) Już poprawiłam przepis.
Usuń