sobota, 18 października 2014

Placuszki dyniowo - jabłkowe

Pozostajemy w klimacie dyniowym... Były już pancakes, teraz przyszła pora na mniejsze placuszki z puree dyniowym i jabłkiem. Smak placków fajnie podkręca dodanie mielonych migdałów i cynamonu.






Składniki na ok. 12-15 sztuk:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (10g)
  • 4 łyżki puree z dyni
  • pół szklanki* kefiru
  • 50 ml oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • odrobina oleju do smażenia
*szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cynamon.
Do drugiej miski wsypać oba cukry. Wbić 2 jajka, ubić mikserem do białości. Następnie dodać puree z dyni, kefir i olej, zmiksować. Do masy dodawać partiami wymieszaną wcześniej mąkę z migdałami, proszkiem i cynamonem. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać starte na tarce jabłko bez skórki, wymieszać.
Masę nakładać łyżką na wysmarowaną olejem patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.






2 komentarze:

  1. PLACUSZKI DYNIOWO-JABŁKOWE? A GDZIE TE JABŁKA?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagubiły się w akcji:) Już poprawiłam przepis.

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...