Jedno z najbardziej lubianych połączeń słodkiej czekolady z orzeźwiającą miętą, zamknięte w puszystej, delikatnej muffince. Z pewnością posmakuje nie tylko fanom miętowych słodkości.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki* cukru
- niecałe 3/4 szklanki maślanki
- 50 ml oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka kropli miętowych
W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę i krople miętowe, wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki. Piec ok. 20-25 min. w 190 stopniach.
Upieczone i wystudzone można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
idealne na weekendowe leniuchowanie :)
OdpowiedzUsuńzgadza się;)
Usuńchętnie spakowałabym takie ze sobą do szkoły :) tym bardziej, że uwielbiam połączenie mięty z czekoladą!
OdpowiedzUsuńMmm, śliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię :)