sobota, 11 października 2014

Muffiny czekoladowo - miętowe

Jedno z najbardziej lubianych połączeń słodkiej czekolady z orzeźwiającą miętą, zamknięte w puszystej, delikatnej muffince. Z pewnością posmakuje nie tylko fanom miętowych słodkości.






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • niecałe 3/4 szklanki maślanki
  • 50 ml oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
*szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę i krople miętowe, wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki. Piec ok. 20-25 min. w 190 stopniach.
Upieczone i wystudzone można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. chętnie spakowałabym takie ze sobą do szkoły :) tym bardziej, że uwielbiam połączenie mięty z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, śliczne Ci wyszły :)
    Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...