Jesienna wersja tradycyjnych śniadaniowych pancake's. Piękne, bursztynowo - żółte na bazie puree z dyni z korzenną nutą cynamonu i przyprawy do piernika. Dzieci i dorośli za nimi szaleją. Najlepiej polać je miodem lub syropem klonowym i podać z kleksem bitej śmietany. Pyszota:)
Składniki na 8-10 sztuk:
- 2 jajka
- 5-6 łyżek cukru
- 1 filiżanka* mleka
- 4 łyżki puree z dyni
- 100 ml oleju
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 1 filiżanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać mleko, puree z dyni i olej, zmiksować.
W drugiej misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Suche składniki przesiać do masy jajeczno - dyniowej, zmiksować.
Na patelni wysmarowanej olejem smażyć pancakes z obu stron na złoty kolor.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńPrzewspaniałe! :)
OdpowiedzUsuń