Chyba większość z Was zgodzi się ze mną, że domowa pizza jest najlepsza pod słońcem! Na klasycznym, cienkim cieście, z ulubionymi dodatkami i obowiązkowo z pomidorowym sosem. Przepis na ciasto na pizzę autorstwa Wkn z Wielkiego Żarcia, za który stokrotne dzięki. Przepis idealny, prosty a ciasto zawsze się udaje i jest mega smaczne!
Składniki na 2 pizze o średnicy 28 cm:
CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 paczka suchych drożdży (7,5g) lub 40 g świeżych
- pół łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 150 g przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, odrobina cukru, bazylia, oregano
- szynka
- pieczarki
- cebula
- papryka
- starty żółty ser
SOS:
Przecier wymieszać z ketchupem, oliwą i wyciśniętym ząbkiem czosnku i suszonymi ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
CIASTO:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie, wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wymieszać. Zagnieść ciasto, na końcu dodać oliwę i ponownie zagnieść. Wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Gdyby było za twarde, dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto podzielić na dwie części, uformować w kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Posmarować cienko sosem, pozostawiając czyste brzegi. Na wierzchu poukładać dodatki - pokrojone w cienkie plastry pieczarki, szynkę, piórka cebuli i paski papryki. Posypać startym serem i wierzch oprószyć suszoną bazylią i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Wygląda jak z pizzerii:)
OdpowiedzUsuńDomowa smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń