środa, 8 października 2014

Pizza na cienkim cieście

Chyba większość z Was zgodzi się ze mną, że domowa pizza jest najlepsza pod słońcem! Na klasycznym, cienkim cieście, z ulubionymi dodatkami i obowiązkowo z pomidorowym sosem. Przepis na ciasto na pizzę autorstwa Wkn z Wielkiego Żarcia, za który stokrotne dzięki. Przepis idealny, prosty a ciasto zawsze się udaje i jest mega smaczne!






Składniki na 2 pizze o średnicy 28 cm:

CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 paczka suchych drożdży (7,5g) lub 40 g świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
SOS POMIDOROWY:
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru, bazylia, oregano
DODATKI:
  • szynka
  • pieczarki
  • cebula
  • papryka
  • starty żółty ser



SOS:
Przecier wymieszać z ketchupem, oliwą i wyciśniętym ząbkiem czosnku i suszonymi ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
CIASTO:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie, wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wymieszać. Zagnieść ciasto, na końcu dodać oliwę i ponownie zagnieść. Wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Gdyby było za twarde, dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto podzielić na dwie części, uformować w kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Posmarować cienko sosem, pozostawiając czyste brzegi. Na wierzchu poukładać dodatki - pokrojone w cienkie plastry pieczarki, szynkę, piórka cebuli i paski papryki. Posypać startym serem i wierzch oprószyć suszoną bazylią i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...