Najbardziej lubiana przez nas tarta w wersji wytrawnej na francuskim cieście. Robi się ją wprost błyskawicznie a smakuje naprawdę wybornie. W tym przypadku w 100% sprawdza się stwierdzenie, "w prostocie siła"! Czasami dodajemy do niej kawałki ugotowanego kurczaka lub pieczarki.
Przepis aneski z Wielkiego Żarcia.
- 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok.350g)
- 2 pory
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty.
Pory i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na oleju.
Jajka wymieszać ze śmietaną a następnie z ostudzonymi porami i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz wylać na ciasto i posypać startym na tarce żółtym serem.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut (na ładny, złoty kolor) w 180 stopniach.
Przepis bomba, tylko jedno bym zmienił. Zamiast gotowego ciasta francuskiego, można samemu szybko zagnieść kruche ciasto na tartę :)
OdpowiedzUsuń