sobota, 11 października 2014

Tarta porowa

Najbardziej lubiana przez nas tarta w wersji wytrawnej na francuskim cieście. Robi się ją wprost błyskawicznie a smakuje naprawdę wybornie. W tym przypadku w 100% sprawdza się stwierdzenie, "w prostocie siła"! Czasami dodajemy do niej kawałki ugotowanego kurczaka lub pieczarki.
Przepis aneski z Wielkiego Żarcia.






  • 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok.350g)
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty.
Pory i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na oleju.
Jajka wymieszać ze śmietaną a następnie z ostudzonymi porami i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz wylać na ciasto i posypać startym na tarce żółtym serem.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut (na ładny, złoty kolor) w 180 stopniach.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...