Wymarzony poranek dla każdego łasucha, pełen zdrowych składników odżywczych i energii. Muffiny z orkiszowej mąki z dodatkiem płatków owsianych, z miodem, kefirem i pełnym smaku morelowym dżemem. Całość dopełnia przepyszna cynamonowo - owsiana kruszonka na wierzchu każdej babeczki. Polecam na zdrowy początek dnia!
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka* mąki orkiszowej
- pół szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 ml kefiru
- 2 łyżki miodu
- 50 ml oleju
- 2 łyżki dżemu morelowego "Łowicz"
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubić z kefirem, dodając kolejno miód, olej i dżem.
Do masy jajecznej dodawać partiami suche składniki, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masą napełniać foremki do muffin.
KRUSZONKA:
Zimne masło zagnieść z mąką, cukrem, cynamonem i płatkami owsianymi. Rozgnieść masę palcami i posypać wierzch każdej babeczki.
Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
takim śniadaniem mogłabym rozpoczynać każdy dzień :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności na tym blogu, polecę koleżance.
OdpowiedzUsuń