środa, 29 października 2014

Śniadaniowe muffiny owsiane z dżemem morelowym

Wymarzony poranek dla każdego łasucha, pełen zdrowych składników odżywczych i energii. Muffiny z orkiszowej mąki z dodatkiem płatków owsianych, z miodem, kefirem i pełnym smaku morelowym dżemem. Całość dopełnia przepyszna cynamonowo - owsiana kruszonka na wierzchu każdej babeczki. Polecam na zdrowy początek dnia!








Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka* mąki orkiszowej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki dżemu morelowego "Łowicz"
KRUSZONKA:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
* szklanka o pojemności 250 ml



W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubić z kefirem, dodając kolejno miód, olej i dżem.
Do masy jajecznej dodawać partiami suche składniki, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masą napełniać foremki do muffin.
KRUSZONKA:
Zimne masło zagnieść z mąką, cukrem, cynamonem i płatkami owsianymi. Rozgnieść masę palcami i posypać wierzch każdej babeczki.
Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.







Dżem dobry, pobudka

2 komentarze:

  1. takim śniadaniem mogłabym rozpoczynać każdy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...