Świetna propozycja dla wszystkich "plackożerców". Szybkie w przygotowaniu placki z dodatkiem startych na tarce warzyw i pieczarek. Są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie pozostałego ryżu z obiadu. Jak to zwykle w naszym domu bywa, to właśnie z resztek powstają te najsmaczniejsze rzeczy:)
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 2 duże marchewki
- 150 g pieczarek
- 1 por
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pora drobno posiekać. Marchew i pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Usmażone połączyć z ugotowanym ryżem. Dodać natkę pietruszki, wbić jajka i wsypać mąkę. Masę wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni wysmarowanej olejem nakładać łyżką masę ryżowo - warzywną. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
uwielbiam wszelkie placuszki tego typu, pychota :)
OdpowiedzUsuń