niedziela, 12 października 2014

Placki ryżowo - warzywne

Świetna propozycja dla wszystkich "plackożerców". Szybkie w przygotowaniu placki z dodatkiem startych na tarce warzyw i pieczarek. Są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie pozostałego ryżu z obiadu. Jak to zwykle w naszym domu bywa, to właśnie z resztek powstają te najsmaczniejsze rzeczy:)






  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 150 g pieczarek
  • 1 por
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Pora drobno posiekać. Marchew i pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Usmażone połączyć z ugotowanym ryżem. Dodać natkę pietruszki, wbić jajka i wsypać mąkę. Masę wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni wysmarowanej olejem nakładać łyżką masę ryżowo - warzywną. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...