środa, 8 października 2014

Kukurydziane pancakes

W moim domu przynajmniej raz w tygodniu muszą być zaserwowane na śniadanie placki, naleśniki lub pancakes, specjalnie na życzenie mojej trzylatki, której myślę większą przyjemność sprawia ich robienie z mamusią niż same jedzenie;) Kukurydziana wersja pancakes przypadła do gustu również i mnie i muszę przyznać, że jest to ich bardzo smaczna i ciekawa odmiana.






Składniki na ok. 6-8 sztuk o średnicy ok. 15 cm:
  • 1 kubek* mąki kukurydzianej
  • 1 kubek* mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 i 1/2 kubka* mleka
  • 2 jajka
* kubek o pojemności 220 ml


W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Masło stopić w rondelku, wystudzić.
Jajka ubić z mlekiem. Dodać stopione masło a następnie połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymieszać, by nie było grudek.
Małą patelnię wysmarować olejem. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.








Naleśniki na 100 sposobów

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No fakt! Powinny się nazywać "złote kukurydziańce":)

      Usuń
  2. Czy zamiast masła można dodać oliwy lub oleju kokosowego bądź zwykłego i w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy lub rzepakowy będzie ok. Proporcje podobne

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...