W moim domu przynajmniej raz w tygodniu muszą być zaserwowane na śniadanie placki, naleśniki lub pancakes, specjalnie na życzenie mojej trzylatki, której myślę większą przyjemność sprawia ich robienie z mamusią niż same jedzenie;) Kukurydziana wersja pancakes przypadła do gustu również i mnie i muszę przyznać, że jest to ich bardzo smaczna i ciekawa odmiana.
Składniki na ok. 6-8 sztuk o średnicy ok. 15 cm:
- 1 kubek* mąki kukurydzianej
- 1 kubek* mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1 i 1/2 kubka* mleka
- 2 jajka
W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Masło stopić w rondelku, wystudzić.
Jajka ubić z mlekiem. Dodać stopione masło a następnie połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymieszać, by nie było grudek.
Małą patelnię wysmarować olejem. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
piękne! i na pewno pyszne ;)
OdpowiedzUsuńale mają super kolor!
OdpowiedzUsuńNo fakt! Powinny się nazywać "złote kukurydziańce":)
UsuńCzy zamiast masła można dodać oliwy lub oleju kokosowego bądź zwykłego i w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy lub rzepakowy będzie ok. Proporcje podobne
Usuń