Tradycyjny makaron ze szpinakiem jest smaczny, ale trochę nudny... Taki z dodatkiem kolorowych warzyw, papryki, kukurydzy i pieczarek z pewnością będzie miłą, zdrową i smaczną odmianą.
Składniki na 3-4 porcje:
- 250 g makaronu (fusilli, penne, kokardki)
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 4 łyżki konserwowej kukurydzy
- 3-4 łyżki gęstego greckiego jogurtu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Makaron ugotować.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na łyżce oleju.Przełożyć do miski, odstawić.
Masło rozpuścić na patelni. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Smażyć, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje, a następnie zdjąć go z patelni i przełożyć do miski z kurczakiem.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę w kostkę. Po ok. 3 minutach do pieczarek dodać usmażony szpinak z kurczakiem i kukurydzę z puszki. Chwilę wszystko przesmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem.
Makaron wyłożyć na talerz. Polać sosem szpinakowym. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.
tak, to prawda - makaron w takiej wersji z pewnością się nie znudzi! ślicznie podany :)
OdpowiedzUsuń