Jesienna wersja wszystkim dobrze znanej zdrowej i pożywnej granoli. W pięknym, bursztynowym kolorze, pełna zdrowych ziaren, otrębów, wspomagających nasz mózg orzechów i zdrowego puree z dyni. Do tego korzenna nutka cynamonu w roli "wisienki na torcie". Polecam wszystkim, którzy cenią sobie zdrowy początek dnia. Do zajadania z jogurtem, z mlekiem, solo, z czym tylko chcecie!
- 1 szklanka* płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki puree z dyni
- 2 łyżki brązowego cukru
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- 100 g ulubionych mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
Do miski wsypać płatki owsiane, otręby żytnie, siemię lniane, sezam, pestki dyni, ziarna słonecznika i cukier. Wszystko wymieszać a następnie połączyć z puree z dyni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wyłożyć naszą mieszankę płatków i ziaren. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w 150 stopniach, mieszając co 5 minut, by wszystkie składniki równomiernie się upiekły.
Upieczoną i wystudzoną granolę połączyć z rodzynkami i orzechami.
Gotową granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.
Uwielbiam granolę! Ciekawa jestem smaku takiej dyniowej :)
OdpowiedzUsuńpyszna, domowa granola!
OdpowiedzUsuńDomowa granola... to jest to co lubię:-)
OdpowiedzUsuń