czwartek, 30 października 2014

Pajączki na Halloween z masłem orzechowym

Jak zamienić kruche ciasteczka z masłem orzechowym w urocze halloweenowe pajączki? Bardzo prosto:) W ciastkach wystarczy zrobić wgłębienie, po upieczeniu umieścić w nim jakąś czekoladową kulkę, mogą to być np. draże Maltesers, Lindoor, itp., zrobić im oczy z białych małych groszków lub narysować je białą czekoladą, a ciemną nóżki. Takie halloweenowe pajączki z pewnością zaskoczą i zachwycą dzieciaki.






Składniki na 20 sztuk:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
  • 20 czekoladowych kulek
  • 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • białe małe groszki lub białą czekolada
* szklanka o pojemności 220 ml


Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać a następnie zagnieść ciasto (ma się nie lepić do ręki, w razie potrzeby podsypać mąką).
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić w środku wgłębienie.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 minut, po tym czasie wyciągnąć, zrobić ponowne wgłębienie i wstawić jeszcze na ok. 7 minut. Wyciągnąć, gdy będą miały jasno złoty kolor.






Upieczone ciastka wystudzić.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Czekoladowe kulki maczać w czekoladzie i umieszczać w środku każdego ciasteczka. Resztą czekolady narysować nóżki pajączka (np. umieszczając ją w foliowym woreczku i odcinając róg). Z białych groszków zrobić oczy przyklejając je na czekoladę do czekoladowych kulek. Oczy można również zrobić rozpuszczoną białą czekoladą, maczając w niej końcówkę np. wykałaczki.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...