czwartek, 9 października 2014

Knedle z białym serem

Jedna z moich ulubionych pozycji w kategorii obiadów na słodko. I choć robiona w moim domu dość rzadko, zawsze chętnie i ze smakiem zjadana:)






  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl* mąki pszennej (plus trochę do podsypywania, w zależności jakiej odmiany są ziemniaki i ile mąki będą chłonąć)
  • 1 jajko
NADZIENIE:
  • 500g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 3-4 łyżki cukru
DODATKOWO:
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • 1 łyżka cukru
*szklanka o pojemności 250 ml


Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, przecisnąć przez praskę lub utłuc. Ostudzone połączyć z mąkami i jajkiem. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką (nie za dużo, bo knedle wyjdą za twarde).
Twaróg wymieszać z cukrami i jajkiem.
Z przygotowanego ziemniaczanego ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczać w dłoniach jak placki, nadziać serem i zlepiać w kulę.
Tak przygotowane knedle wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Na maśle usmażyć bułkę tartą z cukrem. Polać nią ugotowane, gorące/ciepłe knedle.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...