sobota, 30 marca 2013

Wesołego Alleluja!

Wszystkim moim czytelnikom i odwiedzającym życzę zdrowych, radosnych i przede wszystkim smacznych Świąt Wielkiej Nocy, suto zastawionych stołów, dużo wody(nie śniegu!;) w lany poniedziałek, bogatego zająca i jak najmilszych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny!
Wesołego Alleluja!:)




Mazurek kokosowy

Większość z Was pewnie już smacznie śpi, a ja po zwariowanym dniu pełnym przygotowań i krzątaniny w kuchni, w końcu znalazłam chwilkę by usiąść przed monitorem. To już ostatni świąteczny wpis - przepis na pyszny wielkanocny mazurek kokosowy. Masa z polewą smakuje niczym rafaello... Gorąco polecam kokosowym żarłoczkom;) Po za tym jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Przepis znaleziony na portalu Wielkie Żarcie. Autorką przepisu jest ola mg.






Przepis na blachę 25x35cm:

CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki* mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
MASA:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 350 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 3 łyżki cukru
WIERZCH I DEKORACJA:
  • 2 tabliczki (2x 100g) białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • kilka suszonych moreli
  • wiórki kokosowe
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml





CIASTO KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę z cukrem pudrem. Wbić żółtka, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zimnym ciastem wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, podwyższając brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180-190 stopniach.
MASA:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewać, następnie gotować ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Ciepła masę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym kruchym cieście.
WIERZCH:
Do rondelka wlać mleko, dodać masło. Podgrzewać, rozpuścić. Dodać drobno posiekaną czekoladę, mieszać cały czas na małym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Uzyskaną polewą polać mazurek.
Udekorować suszonymi morelami i wiórkami kokosowymi.









czwartek, 28 marca 2013

Babka dwukolorowa

Bardzo prosta, zawsze udająca się dwukolorowa babeczka. Bardzo ładnie się prezentuje, szybko się ją robi i jeszcze szybciej zjada;) Babkę robię od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła - miękka, lekko wilgotna i pulchna - taka jak być powinna!





  • 4 jajka 
  • 1 szklanka* cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki* oleju
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml





Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jasne ciasto wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, a na nią ciasto ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.







środa, 27 marca 2013

Żurek Wielkanocny

Żurek - tradycyjna kwaśna zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, królująca w większości polskich domów na wielkanocnym stole, również na moim. Możecie ją przygotować na zakwasie z TEGO przepisu lub kupionym w sklepie. 






WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY:
  • ok. 1 i 1/2 litra wody
  • kawałek wędzonki: żeberek, ogonówki, szynki, itp.
  • ok. 100 g wędzonego boczku
  • 2-3 pętka białej kiełbasy
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • ok. 1/2 litra zakwasu na żurek 
  • sól, pieprz
  • śmietana kwaśna do zabielenia zupy
  • jajko ugotowane na twardo do podania z zupą





Mięso do ugotowania wywaru zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę oraz podsmażony wcześniej na suchej patelni, pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż warzywa będą półmiękkie. Następnie dodać nakłute widelcem pętka białej kiełbasy, pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i majeranek. Wlać zakwas. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać chrzan i natkę pietruszki. Przyprawić zupę solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podgotować.
Na końcu zupę zabielić śmietaną. Podawać gorącą z jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkiem białej kiełbasy.







poniedziałek, 25 marca 2013

Zakwas na Żurek

Do Świąt zostało już tylko kilka dni. To ostatni dzwonek by nastawić zakwas na tradycyjny, wielkanocny żurek. Zakwas musi się kisić co najmniej 3 dni, więc do dzieła!:)






  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • ok. 1 litr przegotowanej letniej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 kuleczek czarnego pieprzu ziarnistego
  • skórka z chleba razowego


Zakwas przygotowujemy w glinianym lub szklanym dzbanku, ewentualnie dużym słoiku.
Do dzbanka wsypać mąkę, zalać  przegotowaną letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy - liście laurowe, pieprz i ziele angielskie oraz skórkę z chleba razowego. Przykryć ściereczką. Po ok. 3-4 dniach zakwas jest gotowy. Gotowy zakwas przelać do butelki. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.



niedziela, 24 marca 2013

Szkockie jajka

Szkockie jajka, czy inaczej jajka po szkocku, to taka mini wersja naszego klopsa z jajkiem, wywodząca się z kuchni angielskiej (czy też szkockiej). Takie kotlety z jajkiem bardzo ładnie się prezentują i są naprawdę syte. Moim zdaniem przepis w sam raz na Wielkanocny stół.






Składniki na 10 sztuk:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • ok. 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (możecie także użyć drobiowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 surowe jajko
  • 1 kajzerka namoczona w zimnej wodzie
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, cząber, suszona natka pietruszki, majeranek, gorczyca mielona, słodka papryka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Na końcu dodać przesmażoną cebulę. Całość wymieszać, najlepiej ręką. Sprawdzić smak mięsa, jeśli nie lubisz próbować surowego, usmaż jeden mały kotlet. W razie potrzeby, dosolić.
Ugotowane na twardo jajka obtaczać w mięsie, następnie z bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.







sobota, 23 marca 2013

Sernik z kremówką

Po pierwszym kęsie tego sernika, pomyślałam: "niebo w gębie"... Delikatny, kremowy, wręcz rozpływający się w ustach. Robiłam go po raz pierwszy, autorką przepisu jest smakoszka35 z Wielkiego Żarcia. Podczas pieczenia sernik pięknie wyrósł, po wyciągnięciu z piekarnika troszkę opadł, ale serniki tak mają;) W każdym bądź razie nie wpłynęło to na jego smak i delikatność. Polecam ten przepis z czystym sercem, bo naprawdę warto. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na Wielkanocny sernik, spróbuj ten, a z pewnością się w nim zakochasz...:)






Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm:

KRUCHY SPÓD:
  • 1 szklanka* mąki
  • pół szklanki* cukru
  • 1 żółtko
  • 100-120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 750 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1 cukier waniliowy (10 g) lub kilka kropel esencji waniliowej
  • 350 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1/3 szklanki* mąki
  • 1/3 szklanki* mleka w proszku
  • szczypta soli do ubicia białek

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml





KRUCHY SPÓD:
Wszystkie składniki ciasta kruchego powinny być schłodzone. Do miski wsypać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić żółtko i dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blachę z ciastem do lodówki i zabrać się do przyrządzenia masy serowej.
MASA SEROWA:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mleko w proszku i przesianą mąkę, cały czas miksując. Do masy wkręcać po łyżce zmielony twaróg. Na końcu masę delikatnie połączyć łyżką z ubitą wcześniej kremówką i pianą z białek.
Masę serową wylać na kruche ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach (160 stopni na termoobiegu).
Upieczony i wystudzony sernik dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem, polać polewą, itp.







piątek, 22 marca 2013

Pieczeń rzymska - Klops z jajkiem

Zapewne większość z Was przynajmniej raz w życiu próbowała tej pieczeni lub przynajmniej nie jest Wam obcy jej wygląd - klops z jajkiem, zwany pieczenią rzymską. Jak dla mnie nierozłączny element Świąt, nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Pyszna zarówno na ciepło podana z sosem, np. chrzanowym, lub na zimno, jako dodatek na kanapkę a także do jedzenia solo.






Składniki na keksówkę o długości 20 cm:
  • ok. 750 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 surowe jajka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku + 2 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • gorczyca mielona
  • cząber
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • odrobina oleju






Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.
Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa razem z 2 łyżkami mleka. Wbić 2 jajka, dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Na końcu dodać bułkę tartą i przesmażoną cebulę. Całość wymieszać, najlepiej ręką. Sprawdzić smak mięsa, jeśli nie lubisz próbować surowego, usmaż jeden mały kotlet. W razie potrzeby, dosolić.
Formę wysmarować olejem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć połową mięsnej masy. Na niej poukładać obrane i wcześniej ugotowane na twardo jajka, przykryć pozostałym mięsem. Wierzch posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.












czwartek, 21 marca 2013

Roladki z indyka z pesto

Do Świąt Wielkanocnych zostało już naprawdę niewiele czasu, pora by i na blogu zapachniało świętami:) Pierwszą moją propozycją na wielkanocny obiad są te pyszne, ładnie prezentujące się roladki z piersi indyka (indyka możecie zastąpić kurczakiem). Nie są wcale trudne w przyrządzeniu, a ich smak naprawdę mile zaskakuje. Jeśli jesteś fanem pesto, z pewnością polubisz te zawijaski:)





Składniki na 8 sztuk:
  • 8 filetów z piersi indyka lub kurczaka
  • 8 łyżeczek zielonego, bazyliowego pesto
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, tymianek, słodka mielona papryka, czosnek granulowany
  • mąka
  • bułka tarta
  • 4 jajka + sól i pieprz czarny
  • ok. 100 g masła
  • olej do smażenia


Filety z indyka cienko rozbić, każdy przyprawić. Następnie z jednej strony posmarować łyżeczką pesto i posypać łyżką parmezanu. Zwinąć ciasno w roladki, jeśli jest taka potrzeba, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące a następnie panierować w rozmąconym jajku z solą i pieprzem i bułce tartej. Smażyć na oleju, przewrócić na drugą stronę, na każdą roladkę nałożyć odrobinę (ok. płaską łyżeczkę) masła, przykryć i dusić kilka minut.







środa, 20 marca 2013

Pierś z kurczaka w sosie czosnkowym

Bardzo prosty i szybki pomysł na kurzą pierś. Delikatne drobiowe mięso w aromatycznym, mocno czosnkowym sosie lekko zabielonym śmietaną. Lekki obiad gotowy w 20 minut!






Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka śmietany 18% do zup i sosów
  • przyprawy:
  • sól, pieprz cytrynowy, słodka mielona papryka
  • 2-3 łyżki oliwy


Każdą pierś oczyścić, natrzeć przyprawami, solą, pieprzem cytrynowym i mieloną papryką. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie piersi podsmażyć na oliwie z obu stron. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć, po czym podlać bulionem, przykryć i dusić ok. 15 minut.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną, dodać do mięsa, zagotować, zagęszczając tym samym sos.
Podawać z ulubioną surówką i np. ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

wtorek, 19 marca 2013

Warzywna Lasagne

Lasagne - rodzaj włoskiej zapiekanki z makaronu w kształcie podłużnych płatów, przekładanego sosem, farszem i serem. Farsz tradycyjnej lasagne to zmielona wołowina w sosie pomidorowym z beszamelem. Istnieją także różne wariacje na temat lasagne. Jedną z nich jest wersja wegetariańska - lasagne warzywna i na taką właśnie podaję przepis. Pomysł idealny na bezmięsny obiad!






  • 12 płatów makaronowych lasagne
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 150 g brokułów
  • 4-5 marchewek
  • 150 g pieczarek
  • 1 por
  • duża garść fasolki szparagowej
  • 4 łyżki groszku (mrożony lub konserwowy)
  • 300 g serka wiejskiego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 120 g mozzarelli
SOS:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki oregano
  • odrobina cukru 
  • szczypta soli, pieprzu






Na początku przygotować sos. Pomidory razem z zalewą zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać zmiksowane pomidory i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem. Gotować aż do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za kwaśny, troszkę go posłodzić.
Brokuły i fasolkę szparagową ugotować. Jeśli używamy groszku mrożonego, to również go ugotować.
Pieczarki pokroić w plastry, posolić, podsmażyć. Smażyć do momentu odparowania wody. Przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią pokrojonego pora i startą na dużych oczkach tarki marchew. Przesmażyć. 
Wszystkie ugotowane i usmażone warzywa połączyć ze sobą.
Serek wiejski odcedzić z nadmiaru wody, wymieszać z parmezanem. Ostudzone warzywa połączyć z masą serową.
Płaty lasagne krótko obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (mają być półtwarde).
Dno i boki formy do zapiekania wysmarować odrobiną sosu. Na dnie ułożyć ciasno obok siebie płaty makaronowe, posmarować sosem, na to wyłożyć część farszu. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Na wierzchu ułożyć płaty makaronu posmarowane sosem i obłożone pokrojoną mozzarellą. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.










niedziela, 17 marca 2013

Muffiny cytrynowe z dżemem malinowym

Ostatnio w moich wypiekach rządzi kwaśny smak cytryny (MUFFINY CYTRYNOWE) i słodycz malinowego dżemu mojej mamy (BANDYTKI Z DŻEMEM). Przepis na te muffinki łączy w sobie oba te smaki, co daje bardzo fajny efekt. Spróbujcie sami:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z świeżej cytryny
  • 12 łyżeczek dżemu malinowego
* szklanka o pojemności 250 ml



Jajka ubić do białości z cukrem. Dodać maślankę i olej, zmiksować.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę (tylko żółtą część, bez białej. Trzeba robić to delikatnie, biała skórka nada muffinom goryczy). Dodać do masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać dokładnie  łyżką.

Masę rozdzielić po jednej łyżce do papierowych papilotek na muffiny umieszczonych w specjalnej formie do ich pieczenia , na to wyłożyć po jednej łyżeczce dżemu malinowego i przykryć pozostałym ciastem, . Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.



sobota, 16 marca 2013

Bandytki z dżemem (Jam Bandits)

Bandytki... Śmiesznie brzmi, ale taka jest nazwa tych kruchych,cynamonowych ciasteczek przełożonych ulubionym dżemem. Ja użyłam malinowego, co dało bardzo smaczny efekt. 
Przepis znaleziony w książce "Mary Ford Biscuit Recipies".






Składniki na 14 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek złotego syropu (Golden Syrup)
  • 200 ml ulubionego dżemu
  • cukier puder do posypania
* szklanka o pojemności 250 ml


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i golden syrop, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części.
Blaszkę (20 x 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić cienko jedną częścią ciasta, wyrównać. Na to rozsmarować dżem i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto można również rozwałkować na dwa prostokątne placki i zlepić je ze sobą dżemem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na równe prostokąty. Posypać cukrem pudrem.



piątek, 15 marca 2013

Ziołowa ryba zapiekana na warzywach z sosem koperkowym

Dziś, jak na postny obiad przystało była rybka, mój ulubiony dorsz. Przyrządzony w bardzo lekki i zdrowy sposób. Natarty ziołami, koperkiem, bazylią i szczypiorkiem, zapieczony na bukiecie ze świeżych papryk. Takim obiadem możecie się zajadać nawet będąc na diecie.  Jeśli dbasz o linię i liczysz kalorie, zrezygnuj w sosie koperkowym z majonezu, a jogurt użyj taki o małej zawartości tłuszczu.






Składniki na 4 porcje:
  • 4 nieduże filety z dorsza lub z innej ulubionej morskiej ryby
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 papryki (1 czerwona i 2 żółte)
  • 4 plastry cytryny + sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz 
SOS KOPERKOWY:
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść świeżego, drobno posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu, cukru i słodkiej mielonej papryki


Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i rybę zostawić na noc w lodówce).
Posiekaną bazylię połączyć z koperkiem i jedną łyżką szczypiorku . Wszystko wymieszać z oliwą. Tak przygotowaną ziołową marynatą posmarować filety rybne.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć pokrojonymi w plastry paprykami i posypać pozostałym posiekanym szczypiorkiem. Na warzywach ułożyć rybę, na każdej położyć plaster cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
SOS KOPERKOWY:
Jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z posiekanym koperkiem. Przyprawić.
Rybę podawać ciepłą, polaną sosem koperkowym.












Dania Postne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...