sobota, 23 marca 2013

Sernik z kremówką

Po pierwszym kęsie tego sernika, pomyślałam: "niebo w gębie"... Delikatny, kremowy, wręcz rozpływający się w ustach. Robiłam go po raz pierwszy, autorką przepisu jest smakoszka35 z Wielkiego Żarcia. Podczas pieczenia sernik pięknie wyrósł, po wyciągnięciu z piekarnika troszkę opadł, ale serniki tak mają;) W każdym bądź razie nie wpłynęło to na jego smak i delikatność. Polecam ten przepis z czystym sercem, bo naprawdę warto. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na Wielkanocny sernik, spróbuj ten, a z pewnością się w nim zakochasz...:)






Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm:

KRUCHY SPÓD:
  • 1 szklanka* mąki
  • pół szklanki* cukru
  • 1 żółtko
  • 100-120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 750 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1 cukier waniliowy (10 g) lub kilka kropel esencji waniliowej
  • 350 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1/3 szklanki* mąki
  • 1/3 szklanki* mleka w proszku
  • szczypta soli do ubicia białek

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml





KRUCHY SPÓD:
Wszystkie składniki ciasta kruchego powinny być schłodzone. Do miski wsypać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić żółtko i dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blachę z ciastem do lodówki i zabrać się do przyrządzenia masy serowej.
MASA SEROWA:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mleko w proszku i przesianą mąkę, cały czas miksując. Do masy wkręcać po łyżce zmielony twaróg. Na końcu masę delikatnie połączyć łyżką z ubitą wcześniej kremówką i pianą z białek.
Masę serową wylać na kruche ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach (160 stopni na termoobiegu).
Upieczony i wystudzony sernik dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem, polać polewą, itp.







16 komentarzy:

  1. Sernik prezentuje się super, idealny na wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja nie wiem czy on by dotrwał u mnie do świąt skoro taki pyszny:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja go upiekłam wczoraj na jutrzejszą wizytę gości. Początkowy plan był taki by pół zamrozić i będzie mniej roboty na Święta. Ale coś czuję że mrozić już nie będzie czego...;))

      Usuń
  3. pysznie wygląda musi być pewnie bardzo aksamitny w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem Justynko jest! I to bardzo!:)

      Usuń
  4. Takie sernik to mój ulubiony. Właśnie często gości u mnie na święta.
    Pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słyszałam o nim wcześniej, ale dopiero teraz zdecydowałam się go zrobić i to był strzał w 10! Z pewnością sernik na stałe zagości u Nas w domu. Przepis też od razu sprzedałam dziś mamie, i oznajmiłam że będzie go piekła na Święta:)

      Usuń
  5. Pysznie wygląda, idealny na święta!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam!
      Kamciss- byłam, odwiedziłam i extra przepisy na małe słodkości zobaczyłam;) Na pewno będę zaglądać częściej! Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Wygląda bardzo tradycyjnie, idealny na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę, że zasmakował serniczek Wiedeński z Gdańska, tak samo jak jest zachwalany ,tak też smakuje;) Pozdrawiam miło**) smakoszka35.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...