Większość z Was pewnie już smacznie śpi, a ja po zwariowanym dniu pełnym przygotowań i krzątaniny w kuchni, w końcu znalazłam chwilkę by usiąść przed monitorem. To już ostatni świąteczny wpis - przepis na pyszny wielkanocny mazurek kokosowy. Masa z polewą smakuje niczym rafaello... Gorąco polecam kokosowym żarłoczkom;) Po za tym jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Przepis znaleziony na portalu Wielkie Żarcie. Autorką przepisu jest ola mg.
Przepis na blachę 25x35cm:
CIASTO KRUCHE:
- 2 szklanki* mąki
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 200 g wiórków kokosowych
- 350 ml słodkiej śmietanki 18%
- 3 łyżki cukru
- 2 tabliczki (2x 100g) białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- kilka suszonych moreli
- wiórki kokosowe
CIASTO KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę z cukrem pudrem. Wbić żółtka, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zimnym ciastem wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, podwyższając brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180-190 stopniach.
MASA:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewać, następnie gotować ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Ciepła masę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym kruchym cieście.
WIERZCH:
Do rondelka wlać mleko, dodać masło. Podgrzewać, rozpuścić. Dodać drobno posiekaną czekoladę, mieszać cały czas na małym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Uzyskaną polewą polać mazurek.
Udekorować suszonymi morelami i wiórkami kokosowymi.
fajny ten przepis
OdpowiedzUsuńwgląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńMniam!! Same pysznosci !
OdpowiedzUsuńNa Święta powracam do tego ciasta - wygląda pięknie i muszę go spróbować :)
OdpowiedzUsuń