piątek, 22 marca 2013

Pieczeń rzymska - Klops z jajkiem

Zapewne większość z Was przynajmniej raz w życiu próbowała tej pieczeni lub przynajmniej nie jest Wam obcy jej wygląd - klops z jajkiem, zwany pieczenią rzymską. Jak dla mnie nierozłączny element Świąt, nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Pyszna zarówno na ciepło podana z sosem, np. chrzanowym, lub na zimno, jako dodatek na kanapkę a także do jedzenia solo.






Składniki na keksówkę o długości 20 cm:
  • ok. 750 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 surowe jajka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku + 2 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • gorczyca mielona
  • cząber
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • odrobina oleju






Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.
Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa razem z 2 łyżkami mleka. Wbić 2 jajka, dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Na końcu dodać bułkę tartą i przesmażoną cebulę. Całość wymieszać, najlepiej ręką. Sprawdzić smak mięsa, jeśli nie lubisz próbować surowego, usmaż jeden mały kotlet. W razie potrzeby, dosolić.
Formę wysmarować olejem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć połową mięsnej masy. Na niej poukładać obrane i wcześniej ugotowane na twardo jajka, przykryć pozostałym mięsem. Wierzch posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.












9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ;))
    Ja planuje zrobić kotlety z jajem :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na kotlety z jajkiem, tzw. szkockie jajka w najbliższych dniach na blogu:)

      Usuń
  2. Też myślałam nad klopsem na te Święta, bo nie wiem czy zdążę zrobić pasztet... Twoja wygląda tak apetycznie, że się utwierdziłam w przekonaniu, że to dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie wygląda:) pyszny pomysł na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tę pieczeń z sosikiem chrzanowym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej jeszcze nie robiłam ale na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem zachwycona :) zabieram przepis :))) WIESIA.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...