niedziela, 17 marca 2013

Muffiny cytrynowe z dżemem malinowym

Ostatnio w moich wypiekach rządzi kwaśny smak cytryny (MUFFINY CYTRYNOWE) i słodycz malinowego dżemu mojej mamy (BANDYTKI Z DŻEMEM). Przepis na te muffinki łączy w sobie oba te smaki, co daje bardzo fajny efekt. Spróbujcie sami:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z świeżej cytryny
  • 12 łyżeczek dżemu malinowego
* szklanka o pojemności 250 ml



Jajka ubić do białości z cukrem. Dodać maślankę i olej, zmiksować.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę (tylko żółtą część, bez białej. Trzeba robić to delikatnie, biała skórka nada muffinom goryczy). Dodać do masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać dokładnie  łyżką.

Masę rozdzielić po jednej łyżce do papierowych papilotek na muffiny umieszczonych w specjalnej formie do ich pieczenia , na to wyłożyć po jednej łyżeczce dżemu malinowego i przykryć pozostałym ciastem, . Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.



5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...