poniedziałek, 25 marca 2013

Zakwas na Żurek

Do Świąt zostało już tylko kilka dni. To ostatni dzwonek by nastawić zakwas na tradycyjny, wielkanocny żurek. Zakwas musi się kisić co najmniej 3 dni, więc do dzieła!:)






  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • ok. 1 litr przegotowanej letniej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 kuleczek czarnego pieprzu ziarnistego
  • skórka z chleba razowego


Zakwas przygotowujemy w glinianym lub szklanym dzbanku, ewentualnie dużym słoiku.
Do dzbanka wsypać mąkę, zalać  przegotowaną letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy - liście laurowe, pieprz i ziele angielskie oraz skórkę z chleba razowego. Przykryć ściereczką. Po ok. 3-4 dniach zakwas jest gotowy. Gotowy zakwas przelać do butelki. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.



2 komentarze:

  1. Jeśli zakwas ma być robiony na żurek wielkanocny, to troszkę za wcześnie:( Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie. Najlepiej wstawić zakwas na żurek jakieś 2 tyg przed świętami

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...