Do Świąt zostało już tylko kilka dni. To ostatni dzwonek by nastawić zakwas na tradycyjny, wielkanocny żurek. Zakwas musi się kisić co najmniej 3 dni, więc do dzieła!:)
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- ok. 1 litr przegotowanej letniej wody
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 kuleczek czarnego pieprzu ziarnistego
- skórka z chleba razowego
Zakwas przygotowujemy w glinianym lub szklanym dzbanku, ewentualnie dużym słoiku.
Do dzbanka wsypać mąkę, zalać przegotowaną letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy - liście laurowe, pieprz i ziele angielskie oraz skórkę z chleba razowego. Przykryć ściereczką. Po ok. 3-4 dniach zakwas jest gotowy. Gotowy zakwas przelać do butelki. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.
no to dzisiaj robię :-)
OdpowiedzUsuńJeśli zakwas ma być robiony na żurek wielkanocny, to troszkę za wcześnie:( Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie. Najlepiej wstawić zakwas na żurek jakieś 2 tyg przed świętami
OdpowiedzUsuń