czwartek, 21 marca 2013

Roladki z indyka z pesto

Do Świąt Wielkanocnych zostało już naprawdę niewiele czasu, pora by i na blogu zapachniało świętami:) Pierwszą moją propozycją na wielkanocny obiad są te pyszne, ładnie prezentujące się roladki z piersi indyka (indyka możecie zastąpić kurczakiem). Nie są wcale trudne w przyrządzeniu, a ich smak naprawdę mile zaskakuje. Jeśli jesteś fanem pesto, z pewnością polubisz te zawijaski:)





Składniki na 8 sztuk:
  • 8 filetów z piersi indyka lub kurczaka
  • 8 łyżeczek zielonego, bazyliowego pesto
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, tymianek, słodka mielona papryka, czosnek granulowany
  • mąka
  • bułka tarta
  • 4 jajka + sól i pieprz czarny
  • ok. 100 g masła
  • olej do smażenia


Filety z indyka cienko rozbić, każdy przyprawić. Następnie z jednej strony posmarować łyżeczką pesto i posypać łyżką parmezanu. Zwinąć ciasno w roladki, jeśli jest taka potrzeba, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące a następnie panierować w rozmąconym jajku z solą i pieprzem i bułce tartej. Smażyć na oleju, przewrócić na drugą stronę, na każdą roladkę nałożyć odrobinę (ok. płaską łyżeczkę) masła, przykryć i dusić kilka minut.







8 komentarzy:

  1. Super wyglądają i z pewnością są pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piekne zdjecie i jak smacznie to wyglada:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za mięsem sporadycznie jem tylko filety z drobiu ale na ten przepis się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się skusisz:) w takim razie życzę smacznego!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...