Do Świąt Wielkanocnych zostało już naprawdę niewiele czasu, pora by i na blogu zapachniało świętami:) Pierwszą moją propozycją na wielkanocny obiad są te pyszne, ładnie prezentujące się roladki z piersi indyka (indyka możecie zastąpić kurczakiem). Nie są wcale trudne w przyrządzeniu, a ich smak naprawdę mile zaskakuje. Jeśli jesteś fanem pesto, z pewnością polubisz te zawijaski:)
- 8 filetów z piersi indyka lub kurczaka
- 8 łyżeczek zielonego, bazyliowego pesto
- 8 łyżek startego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, tymianek, słodka mielona papryka, czosnek granulowany
- mąka
- bułka tarta
- 4 jajka + sól i pieprz czarny
- ok. 100 g masła
- olej do smażenia
Filety z indyka cienko rozbić, każdy przyprawić. Następnie z jednej strony posmarować łyżeczką pesto i posypać łyżką parmezanu. Zwinąć ciasno w roladki, jeśli jest taka potrzeba, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące a następnie panierować w rozmąconym jajku z solą i pieprzem i bułce tartej. Smażyć na oleju, przewrócić na drugą stronę, na każdą roladkę nałożyć odrobinę (ok. płaską łyżeczkę) masła, przykryć i dusić kilka minut.
Super wyglądają i z pewnością są pyszne !
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBaardzo apetyczne !
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie ;]
Jakie piekne zdjecie i jak smacznie to wyglada:-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mięsem sporadycznie jem tylko filety z drobiu ale na ten przepis się skuszę.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się skusisz:) w takim razie życzę smacznego!
Usuń