Żurek - tradycyjna kwaśna zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, królująca w większości polskich domów na wielkanocnym stole, również na moim. Możecie ją przygotować na zakwasie z TEGO przepisu lub kupionym w sklepie.
WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY:
- ok. 1 i 1/2 litra wody
- kawałek wędzonki: żeberek, ogonówki, szynki, itp.
- ok. 100 g wędzonego boczku
- 2-3 pętka białej kiełbasy
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4-5 średnich ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- ok. 1/2 litra zakwasu na żurek
- sól, pieprz
- śmietana kwaśna do zabielenia zupy
- jajko ugotowane na twardo do podania z zupą
Mięso do ugotowania wywaru zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę oraz podsmażony wcześniej na suchej patelni, pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż warzywa będą półmiękkie. Następnie dodać nakłute widelcem pętka białej kiełbasy, pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i majeranek. Wlać zakwas. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać chrzan i natkę pietruszki. Przyprawić zupę solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podgotować.
Na końcu zupę zabielić śmietaną. Podawać gorącą z jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkiem białej kiełbasy.
ładnie podany,aż chce się jeść
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńA u mnie króluje na świątecznym stole dopiero od kilku lat. Moja mama nigdy nie gotowała żurku, ja gdy wyprowadziłam się z domu postanowiłam zrobić go któregoś roku od podstaw, czyli od zakiszenia zakwasu mi tak już zostało - co roku obowiązkowo żurek!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek, taki prawdziwy na zakwasie... nie mogę doczekać się świąt Wielkanocnych. Jaka waszym zdaniem biała kiełbasa sprawdzi się do żurku? Ja zawsze kupuję kiełbasę białą parzoną od zakładu Karol z Podlasia. Super przypadła mi do gustu( dobrze przyprawiona i nie rozpad się w garze). Kiełbaskę można kupić w sieciach Carefourr i w podlaskim Archelanie.
OdpowiedzUsuń