Bardzo prosta, zawsze udająca się dwukolorowa babeczka. Bardzo ładnie się prezentuje, szybko się ją robi i jeszcze szybciej zjada;) Babkę robię od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła - miękka, lekko wilgotna i pulchna - taka jak być powinna!
- 4 jajka
- 1 szklanka* cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki* oleju
- 1 szklanka* mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jasne ciasto wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, a na nią ciasto ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
piękna! i ten zieloniutki lukier, bardzo wiosennie :]
OdpowiedzUsuńLubię takie marmurkowe babeczki, fajny kolor lukru, od razu bardziej wiosennie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńpiękna baba:D
OdpowiedzUsuńFajna,moja ulubiona babka,czesto pieke na oleju,twoja wyglada ,jak obrzucona serpentyna,super.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)Mam wielki sentyment do marmurkowej babki, bo to było pierwsze upieczone przeze mnie ciacho:)mmm rozmarzyłam się :P
OdpowiedzUsuńPiękna wiosenna babka tego właśnie szukałam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńDziękuję! Przyjemność po mojej stronie:)
UsuńPogodnych Swiat :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - wzajemnie:)
UsuńMoje pytanie: na której półce piekarnika piekła Pani tę babeczkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maria
piekłam na drugiej półce od góry
UsuńOd góry? Może od dołu. Jakoś ta góra mi nie pasuje.
UsuńPozdrawiam,
Maria
Ja piekłam na drugiej od góry. Jako, że mieszkam w UK, mam trochę inny angielski piekarnik i w moim ta druga półka od góry to prawie środek piekarnika (no może troszkę niżej):)
Usuńaaa - rozumiem i przepraszam, nie wiedziałam.
UsuńPozdrawiam poświątecznie.
Maria
Nie ma za co przepraszać;) Również pozdrawiam!
UsuńPiękna babeczka , mam jednak pytanie - jaka średnica formy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola
Forma z kominem, średnica 24 cm
Usuń