piątek, 15 marca 2013

Ziołowa ryba zapiekana na warzywach z sosem koperkowym

Dziś, jak na postny obiad przystało była rybka, mój ulubiony dorsz. Przyrządzony w bardzo lekki i zdrowy sposób. Natarty ziołami, koperkiem, bazylią i szczypiorkiem, zapieczony na bukiecie ze świeżych papryk. Takim obiadem możecie się zajadać nawet będąc na diecie.  Jeśli dbasz o linię i liczysz kalorie, zrezygnuj w sosie koperkowym z majonezu, a jogurt użyj taki o małej zawartości tłuszczu.






Składniki na 4 porcje:
  • 4 nieduże filety z dorsza lub z innej ulubionej morskiej ryby
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 papryki (1 czerwona i 2 żółte)
  • 4 plastry cytryny + sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz 
SOS KOPERKOWY:
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść świeżego, drobno posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu, cukru i słodkiej mielonej papryki


Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i rybę zostawić na noc w lodówce).
Posiekaną bazylię połączyć z koperkiem i jedną łyżką szczypiorku . Wszystko wymieszać z oliwą. Tak przygotowaną ziołową marynatą posmarować filety rybne.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć pokrojonymi w plastry paprykami i posypać pozostałym posiekanym szczypiorkiem. Na warzywach ułożyć rybę, na każdej położyć plaster cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
SOS KOPERKOWY:
Jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z posiekanym koperkiem. Przyprawić.
Rybę podawać ciepłą, polaną sosem koperkowym.












Dania Postne

6 komentarzy:

  1. cudowna ryba!
    taka kolorowa!
    dużo bym dała żeby zjeść kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne zdjęcia, jednak jaka by nie była ryba najlepiej smakuje w sosie koperkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj u mnie był pieczony łosoś a dziś poproszę o takiego dorszyka a do tego moja ukochana papryka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszna taka rybka, chyba przygotuję ją niedługo. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale tu pysznie! i do tego takiee piękne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...