Dziś, jak na postny obiad przystało była rybka, mój ulubiony dorsz. Przyrządzony w bardzo lekki i zdrowy sposób. Natarty ziołami, koperkiem, bazylią i szczypiorkiem, zapieczony na bukiecie ze świeżych papryk. Takim obiadem możecie się zajadać nawet będąc na diecie. Jeśli dbasz o linię i liczysz kalorie, zrezygnuj w sosie koperkowym z majonezu, a jogurt użyj taki o małej zawartości tłuszczu.
Składniki na 4 porcje:
- 4 nieduże filety z dorsza lub z innej ulubionej morskiej ryby
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 3 papryki (1 czerwona i 2 żółte)
- 4 plastry cytryny + sok z połowy cytryny
- sól, biały pieprz
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- garść świeżego, drobno posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu, cukru i słodkiej mielonej papryki
Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i rybę zostawić na noc w lodówce).
Posiekaną bazylię połączyć z koperkiem i jedną łyżką szczypiorku . Wszystko wymieszać z oliwą. Tak przygotowaną ziołową marynatą posmarować filety rybne.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć pokrojonymi w plastry paprykami i posypać pozostałym posiekanym szczypiorkiem. Na warzywach ułożyć rybę, na każdej położyć plaster cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
SOS KOPERKOWY:
Jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z posiekanym koperkiem. Przyprawić.
Rybę podawać ciepłą, polaną sosem koperkowym.
cudowna ryba!
OdpowiedzUsuńtaka kolorowa!
dużo bym dała żeby zjeść kawałeczek ;)
ładne zdjęcia, jednak jaka by nie była ryba najlepiej smakuje w sosie koperkowym:)
OdpowiedzUsuńWczoraj u mnie był pieczony łosoś a dziś poproszę o takiego dorszyka a do tego moja ukochana papryka!
OdpowiedzUsuńAle tu pysznie! i do tego takiee piękne zdjęcia...
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń