sobota, 16 marca 2013

Bandytki z dżemem (Jam Bandits)

Bandytki... Śmiesznie brzmi, ale taka jest nazwa tych kruchych,cynamonowych ciasteczek przełożonych ulubionym dżemem. Ja użyłam malinowego, co dało bardzo smaczny efekt. 
Przepis znaleziony w książce "Mary Ford Biscuit Recipies".






Składniki na 14 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek złotego syropu (Golden Syrup)
  • 200 ml ulubionego dżemu
  • cukier puder do posypania
* szklanka o pojemności 250 ml


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i golden syrop, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części.
Blaszkę (20 x 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić cienko jedną częścią ciasta, wyrównać. Na to rozsmarować dżem i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto można również rozwałkować na dwa prostokątne placki i zlepić je ze sobą dżemem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na równe prostokąty. Posypać cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. apetycznie wyglądają! aż zachciało mi się takiego prostego, domowego ciasta. Zapisuję przepis, bo na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie cynamonu i malin - jestem na TAK :) Takie skromnie wyglądające ciasteczko do filiżanki herbaty, książki, koca... idealna sobota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję! idealne dla mnie połączenia smaków i pyszny wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna nazwa:) proste ciacho najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami :) A taka oryginalna nazwa dodatkowo zachęca do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...