sobota, 8 listopada 2014

Truskawkowe tiramisu na drugie śniadanie

Kawa, śniadanie i deser w jednym? Czemu nie?;) Takie właśnie jest to tiramisu... Biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem posmarowane truskawkowym dżemem, przełożone świeżymi truskawkami i gęstym greckim jogurtem. Do tego odrobina chrupkości w postaci zdrowej granoli, pełnej ziaren i orzechów. Chyba nie muszę Was przekonywać, że takie śniadanie jest po prostu boskie... Nie dość, że wygląda i smakuje wyśmienicie, to do tego naprawdę szybko się je robi. Wystarczy poszczególne warstwy deseru ułożyć w słoiku, zakręcić, włożyć do torebki i drugie śniadanie do szkoły lub pracy gotowe!







  • 8 podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • mocna kawa z 1 łyżeczką cukru i kilkoma kroplami olejku migdałowego
  • 200 g gęstego greckiego jogurtu
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego 
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki granoli

Kawę zaparzyć, posłodzić, dodać olejek migdałowy, wystudzić.
W zimnej kawie maczać biszkopty, 4 z nich ułożyć na dnie słoika lub miseczki w której przygotowujemy tiramisu. Biszkopty posmarować łyżką dżemu truskawkowego. Następnie poukładać kawałki świeżych truskawek i przykryć połową jogurtu. Czynność powtórzyć. Wierzch posypać granolą. Można udekorować świeżą miętą.





Przepis zgłoszony do konkursu organizowanym na Durszlaku, gdzie do wygrania jest zestaw książek wydanych przez Dorotę Świątkowską:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

3 komentarze:

  1. ale narobiłaś mi smaków jeszcze te truskawki:0 pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne, po takim drugim śniadanku ma się dobry humor do końca dnia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...