- ok. 1 kg piersi z indyka
- 400 g świeżych brokułów
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
- przyprawy:
sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, majeranek, zioła do drobiu, gałka muszkatołowa
2 łyżeczki łagodnej musztardy + 2 łyżki oleju
foliowy rękaw do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Indyka naciąć w środku tworząc kieszeń.
Musztardę wymieszać z olejem i przyprawami. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso (w środku również) i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować ok.2 minuty.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić ugotowany brokuł i bułkę tartą,
smażyć dosłownie chwilkę ok. minuty, tylko aby składniki się połączyły.
3.
Mięso wyciągnąć z lodówki. Nafaszerować przygotowanym
farszem brokułowym. Dokładnie obwiązać nicią lub sznurkiem, lub spiąć
ciasno wykałaczkami.
Tak przygotowane mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia,
dokładnie zawiązać, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 50 minut do godziny w 180 stopniach.
Podawać z ulubionym sosem jako danie obiadowe lub na zimno jako pieczeń na kanapki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: