Jesienne, zakręcone bułeczki z budyniem i sezonowymi, najpyszniejszymi o tej porze roku gruszkami. Jak dla mnie połączenie idealne miękkiego, drożdżowego ciasta z aksamitnym budyniem i lekko winną, słodkawą gruszką. Do tego korzenna nuta cynamonu i ta obłędna kruszonka...miam! Wymarzony jesienny deser...
Przepis na ciasto drożdżowe zaczerpnięty z portalu Wielkie Żarcie i trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki na 10-12 sztuk:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 250-300 g mąki
- 1/4 kostki świeżych drożdży (25g)
- pół szklanki mleka (125 ml)
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 1 jajko
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na zdjęciach o smaku krówki) + 400 ml mleka
- 2-3 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- mleko do posmarowania bułeczek
Proszek budyniowy rozrabiamy w 100 ml mleka, dodajemy cukier zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy gesty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut.
W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wsypujemy 250 g mąki, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i dodajemy wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiamy, po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy dość długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 0,5cm. Smarujemy budyniem i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę, obranymi ze skórki gruszkami. Oprószamy cynamonem. Ciasto zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na ok. 2 cm ślimaki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
Masło zagniatamy z cukrem i mąką. Rozgniatamy w palcach. Podrośnięte drożdżówki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Smaczniutko wyglądają. O gruszkach w drożdżówkach to powiem szczerze nie wiedziałem.
OdpowiedzUsuń