Pyszne, zdrowsze, bo z minimalną ilością cukru, przekładane ciasteczka - markizy. Cała ich słodycz płynie praktycznie z marchwi i użytego do przełożenia owocowego dżemu, który też jest z pewnością zdrowszy i bardziej pożywny niż tłusty, maślany krem. Idealny sposób na przemycenie dzieciom warzyw w słodyczach. Markizy mają w sobie jeszcze jedną ukrytą "moc" - pożywne i bogate w błonnik płatki owsiane. Moja córka wprost uwielbia te ciasteczka! I jestem pewna, że wasze dzieci też je pokochają:)
Składniki na ok. 10-12 sztuk:
- 1 szklanka* mąki pszennej
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 125g masła
- 1 marchew
- pół słoika ulubionego gęstego dżemu
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodać płatki owsiane, cukier, obraną i startą na małych oczkach marchew i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść w gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Ciasto dość cienko rozwałkować. Powykrawać niewielkie koła. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasteczka smarować gęstym dżemem i przykrywać drugim tworząc markizy.
Przepis zgłoszony do konkursu organizowanym na Durszlaku, gdzie do wygrania jest zestaw książek wydanych przez Dorotę Świątkowską:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
świetny pomysł na ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńWyglądają zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń