niedziela, 24 marca 2013

Szkockie jajka

Szkockie jajka, czy inaczej jajka po szkocku, to taka mini wersja naszego klopsa z jajkiem, wywodząca się z kuchni angielskiej (czy też szkockiej). Takie kotlety z jajkiem bardzo ładnie się prezentują i są naprawdę syte. Moim zdaniem przepis w sam raz na Wielkanocny stół.






Składniki na 10 sztuk:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • ok. 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (możecie także użyć drobiowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 surowe jajko
  • 1 kajzerka namoczona w zimnej wodzie
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, cząber, suszona natka pietruszki, majeranek, gorczyca mielona, słodka papryka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Na końcu dodać przesmażoną cebulę. Całość wymieszać, najlepiej ręką. Sprawdzić smak mięsa, jeśli nie lubisz próbować surowego, usmaż jeden mały kotlet. W razie potrzeby, dosolić.
Ugotowane na twardo jajka obtaczać w mięsie, następnie z bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.







5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...