czwartek, 23 lutego 2012

Sernik cytrynowy na zimno




 KRUCHY SPÓD:
  •  1½ szkl. mąki
  •  ½ szkl. cukru pudru
  •  2 żółtka
  •  ½ kostki margaryny
  •  ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżka kakao
MASA CYTRYNOWA Z WAFLAMI:
  •  10 dag wafli cytrynowych (ja użyłam Familijnych)
  •  1 galaretka cytrynowa
MASA SEROWA:
  •  400g sera śmiatankowego
  •  250ml śmietany kremówki
  •  2-3 łyżki cukru pudru
  •  1 cukier waniliowy
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  2 łyżki żelatyny
WIERZCH:
  •  1 galaretka cytrynowa




Wszystkie składniki szybko zagnieść. Jakby ciasto było zbyt klejące, dodać jeszcze mąki. Ciasto wstawić na co najmniej pół godz. do lodówki.
W tym czasie tortownicę (Ø 26cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Ciastem wylepić dno tortownicy. Piec ok. 15-20 min. w 200°C. 

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wafelki drobno pokruszyć, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki. Masę wyłożyć na upieczony kakaowy spód.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej kremówki dodawać powoli serek śmietankowy, cały czas miksując. Wlać sok cytrynowy.
Żelatynęˆ przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masę śmietanowo-serową połączyć z gotową żelatyną, nie przerywając miksowania. Masę wyłożyć na warstwę waflowo- cytrynową. Wyrównać wierzch. 

Galaretkę przyrządzić w ok. 350 ml gorącej wody. Zimną i lekko tężejącą zalać wierzch sernika.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...