czwartek, 23 lutego 2012

Parzybrzuszek

Dla 4 osób:

1 średnia główka kapusty białej
½ kg mielonego mięsa wieprzowo -wołowego lub wołowego
2 cebule
20 dkg pieczarek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, chilli pieprz cayenne, susz z pietruszki, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, ew. przyprawa do bigosu






Kapustę poszatkować, wrzucić na wrzątek z dodatkiem łyżki przyprawy typu vegeta lub "Warzywko" i gotować ok. 5-10 min.
Ugotowaną przełożyć na cedzak, przelać zimną wodą, odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki zmniejszą swą objętość , dodać mięso mielone, przyprawić.
Koncentrat pomidorowy rozrobić w ¾ szkl. wody, a następnie dodać do usmażonego mięsa z pieczarkami.
Na końcu dodać ugotowaną kapustę, dokładnie całość wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 10 min.

Podawać z ziemniakami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...