Uwielbiam Pina Coladę... Dlaczego nie ująć jej smaku w cieście? Delikatny biszkopt nasączony sokiem ananasowym, do tego puszysty krem śmietankowy, kawałki ananasów i biszkopty zatopione w likierze Pina Colada... Ciasto jest naprawdę pyszne!
BISZKOPT Z 4 JAJ (wg własnego przepisu)
MASA:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy
1 cukier waniliowy
250 g twarogu trzykrotnie mielonego
ok. ¾-1 szklanka* cukru pudru
15 łyżek Pina Colady
1 puszka ananasów w syropie
ok. 150 g okrągłych biszkoptów
ok. ½ szklanka Pina Colady do nasączenia biszkoptów
10 dag wiórków kokosowych
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Upiec biszkopt wg własnego, sprawdzonego przepisu. Odstawić do wystygnięcia.
Krążki ananasa pokroić na ćwiartki lub mniejsze cząstki. Syropem z ananasów nasączyć biszkopt (można dodać trochę wody), a cząstki ananasa poukładać na biszkopcie.
Śmietanę kremówkę ubić z śmietan-fixami i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, PinaColadę i cukier, wymieszać mikserem.
¾ masy rozsmarować na biszkopcie.
Biszkopty nasączać kolejno w Pina Coladzie, układać na masie śmietanowej. Resztę masy rozsmarować na biszkoptach.
Wiórki kokosowe uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać grubo wierzch ciasta.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: