Bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana ucierana babka, coś dla fanów orzechowych słodkości. Polanie upieczonej babki miodem świetnie podkręca smak orzechowego ciasta i nadaje jej wilgotności.
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka* cukru
- 6 jajek
- 100 ml mleka w temp. pokojowej
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- ok. 50 ml płynnego miodu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Do miski wsypać cukier, dodać drobno pokrojone masło, utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać wszystko dokładnie.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę suchym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto na pewno jest upieczone w środku.
Upieczoną babkę wystudzić. Polać podgrzanym miodem i posypać posiekanymi orzechami.
Ale pysznie wyglada..dzieki za udzial w akcji.
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem czy góra dół?
OdpowiedzUsuń