piątek, 11 kwietnia 2014

Babka orzechowa

Bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana ucierana babka, coś dla fanów orzechowych słodkości. Polanie upieczonej babki miodem świetnie podkręca smak orzechowego ciasta i nadaje jej wilgotności.





  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka* cukru
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka w temp. pokojowej
  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
DODATKOWO:
  • ok. 50 ml płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
* szklanka o pojemności 250 ml


Do miski wsypać cukier, dodać drobno pokrojone masło, utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać wszystko dokładnie.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę suchym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto na pewno jest upieczone w środku.
Upieczoną babkę wystudzić. Polać podgrzanym miodem i posypać posiekanymi orzechami.











Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...