Jeśli miałabym wybrać moje ulubione kotlety mielone, to właśnie takie - w środku z ciągnącym się serem i podsmażonymi pieczarkami.
- ½ kg mięsa mielonego mieszanego
- 5 kromek czerstwego chleba
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, ew. przyprawa do mięsa mielonego
- 10 dag pieczarek
- 2 małe cebule
- 10-15 dag startego sera żółtego
- sól, pieprz
- bułka tarta, 2 jajka i olej do smażenia
Pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 10 min. po czym dodać starty ser. Wyłączyć gaz, wszystko energicznie wymieszać, do momentu rozpuszczenia się sera. Farsz przełożyć do miseczki, odstawić do wystygnięcia.
Chleb namoczyć w miseczce z wodą. Po kilkunastu minutach mocno wycisnąć, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, wymieszać. Przyprawić.
Rozgrzać olej na patelni. Z mięsa mielonego formować kotlety, w środek kłaść farsz pieczarkowo-serowy (ok. 1 łyżeczkę). Obtoczyć w bułce tartej, później w roztrzepanym jajku (doprawionym solą i pieprzem), na końcu znowu w bułce. Usmażyć z dwóch stron.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: