piątek, 24 lutego 2012

Meksykańska a'la Enchilada

Na 8 Sztuk:

  • 8 placków tortilla (pszennych lub kukurydzianych)
  • ok. 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ papryki czerwonej
  • szczypta pieprzu cayenne,sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • ok. 10 dag sera żółtego
  • olej do smażenia



Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Smażyć do zbrązowienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy, odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić wszystko ok. 3-5 min.
Gotowe placki tortilla smarować farszem, zwijać w ruloniki.
Dno prostokątnej blachy lub naczynia do zapiekania rozsmarować 2-3 łyżkami farszu. Na farsz układać gotowe ruloniki z tortilli. Posypać tarkowanym żółtym serem.
Zapiekać 10-15 min. w 190°C.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...