niedziela, 8 października 2017

Ziemniaki faszerowane mięsem i pieczarkami z bulionowym akcentem

Nadziane mięsem ziemniaczki to pomysł na bardziej wyszukany, nienudny obiad. Dzięki dodatku do mięsa bulionu, ziemniaczki wychodzą soczyste i miękkie. Polecam serwować z ulubioną surówką.




Składniki na 20 sztuk:
  • 20 większych ziemniaków
FARSZ:
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 150 ml (+ 50 ml do podlania) koncentratu bulionu warzywnego KRAKUS
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól (ostrożnie, bulion sam w sobie jest dość słony), pieprz czarny, cząber, majeranek, słodka mielona papryka
  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)


 Ziemniaki wyszorować, nie obierać, w całości włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, posolić ugotować na półtwardo.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć z nich środki. Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem lub masłem. Oprószyć je przyprawą do ziemniaków lub solą i pieprzem.
FARSZ:
Pieczarki umyć, zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą na maśle klarowanym. Ostudzić.
Czerstwą kajzerkę namoczyć w koncentracie bulionu warzywnego firmy KRAKUS.
Do mięsa dodać wyciśniętą z koncentratu bułkę, pozostały po bułce koncentrat, przesmażone wcześniej pieczarki, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyrobić masę najlepiej ręką tak jak na kotlety mielone. Z masy mięsnej formować kulki i nadziewać nimi wydrążone wcześniej połówki ziemniaków.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego piekarnika. Podlać 50 ml koncentratu bulionu warzywnego KRAKUS. Piec ok. 35-40 minut do miękkości (w zależności od odmiany ziemniaków) w 190 stopniach.





Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...