piątek, 13 października 2017

Szpinakowo - bulionowe zawijaski na jeden kęs

Naleśnikowe zawijaski, proste do wykonania w pięknym zielonkawym kolorze, który zawdzięczają szpinakowi. Z pewnością zachwycą gości na niejednym imprezowym stole.





Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 100 ml koncentratu bulionu warzywnego KRAKUS
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120-150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • 4 łyżki kremowego serka śmietankowego (może być z ziołami) 
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • ćwierć czerwonej papryki
  • 3-4 słupki świeżego ogórka


Jajka ubić mikserem z mlekiem i bulionem, mąką i olejem. Do masy dodać świeży szpinak, wszystko dokładnie zblendować. Na końcu dodać granulowany czosnek.
Na patelni wysmarowanej olejem usmażyć 2 cienkie naleśniki.
Ostudzone naleśniki posmarować kremowym serkiem. Ułożyć na nich plaster szynki, sera i pokrojoną w słupki paprykę lub ogórka. Zwinąć w rulon a następnie pokroić w ok. 1-2cm kawałki.






Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

2 komentarze:

  1. niesamowicie wyglądają te zawijaski, bardzo fajny pomysł na przekąski na imprezę dla dzieciaków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...