piątek, 13 października 2017

Szpinakowo - bulionowe zawijaski na jeden kęs

Naleśnikowe zawijaski, proste do wykonania w pięknym zielonkawym kolorze, który zawdzięczają szpinakowi. Z pewnością zachwycą gości na niejednym imprezowym stole.





Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 100 ml koncentratu bulionu warzywnego KRAKUS
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120-150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • 4 łyżki kremowego serka śmietankowego (może być z ziołami) 
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • ćwierć czerwonej papryki
  • 3-4 słupki świeżego ogórka


Jajka ubić mikserem z mlekiem i bulionem, mąką i olejem. Do masy dodać świeży szpinak, wszystko dokładnie zblendować. Na końcu dodać granulowany czosnek.
Na patelni wysmarowanej olejem usmażyć 2 cienkie naleśniki.
Ostudzone naleśniki posmarować kremowym serkiem. Ułożyć na nich plaster szynki, sera i pokrojoną w słupki paprykę lub ogórka. Zwinąć w rulon a następnie pokroić w ok. 1-2cm kawałki.






Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

4 komentarze:

  1. niesamowicie wyglądają te zawijaski, bardzo fajny pomysł na przekąski na imprezę dla dzieciaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe pomysły, wykorzystam je u siebie w domu na pewno, nie ma opcji bez apteczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...