Przepis na szybkie i smaczne danie dla miłośników makaronowych pyszności. Z nowym, uniwersalnym jasnym sosem Łowicz, który niedawno pojawił się na rynku, jeszcze szybsze i prostsze do wykonania. Makaronowe kolanka zatopione w jasnym sosie z dodatkiem pieczonego czosnku, świeżo startej cukinii i wędzonego boczku z pewnością zapiszą się na stałe wśród obiadowych specjałów w niejednym polskim domu:)
Składniki na 4 porcje:
- 200 g makaronu kolanka
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 słoik jasnego sosu uniwersalnego Łowicz
- sól, pieprz
- 50 g parmezanu
- olej do smażenia
Nieobrane ząbki czosnku owinąć w folię aluminiową, upiec je w piekarniku przez 20-25 minut. Ostudzić, wycisnąć z łupinek i dodać do jasnego sosu Łowicz.
Makaron ugotować al'dente.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i boczek, krótko przesmażyć a następnie dodać startą na grubych oczkach cukinię. Posolić, smażyć ok. 3-4 minuty. Następnie na patelnię dodać ugotowany wcześniej i odsączony makaron oraz sos Łowicz. Wszystko razem wymieszać, dodać starty parmezan. Smażyć chwilkę i na końcu przyprawić potrawę solą i pieprzem.
pyszna sycąca prostota :) świetny na posiłek po maratonie :) <3
OdpowiedzUsuńRacja, w sam raz na jesienny syty obiadek. U nas jeszcze z bezglutenowym makaronem:)
Usuńfajny pomysł na szybki obiad:)
OdpowiedzUsuń