środa, 4 października 2017

Makaron z boczkiem w cukiniowo - czosnkowym jasnym sosie

Przepis na szybkie i smaczne danie dla miłośników makaronowych pyszności. Z nowym, uniwersalnym jasnym sosem Łowicz, który niedawno pojawił się na rynku, jeszcze szybsze i prostsze do wykonania. Makaronowe kolanka zatopione w jasnym sosie z dodatkiem pieczonego czosnku, świeżo startej cukinii i wędzonego boczku z pewnością zapiszą się na stałe wśród obiadowych specjałów w niejednym polskim domu:)






Składniki na 4 porcje:
  • 200 g makaronu kolanka
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 słoik jasnego sosu uniwersalnego Łowicz
  • sól, pieprz
  • 50 g parmezanu
  • olej do smażenia


Nieobrane ząbki czosnku owinąć w folię aluminiową, upiec je w piekarniku przez 20-25 minut. Ostudzić, wycisnąć z łupinek i dodać do jasnego sosu Łowicz.
Makaron ugotować al'dente.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i boczek, krótko przesmażyć a następnie dodać startą na grubych oczkach cukinię. Posolić, smażyć ok. 3-4 minuty. Następnie na patelnię dodać ugotowany wcześniej i odsączony makaron oraz sos Łowicz. Wszystko razem wymieszać, dodać starty parmezan. Smażyć chwilkę i na końcu przyprawić potrawę solą i pieprzem.





Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

3 komentarze:

  1. pyszna sycąca prostota :) świetny na posiłek po maratonie :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, w sam raz na jesienny syty obiadek. U nas jeszcze z bezglutenowym makaronem:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...