środa, 17 maja 2017

Grillowane pieczarki z warzywnym farszem

Sezon grillowy w końcu po długim wyczekiwaniu można śmiało uznać za otwarty! Troszkę późno w tym roku, ale cóż... na niepogodę nie ma mocnych:) Cieszmy się zatem pięknym słońcem, ciepłem i wspólnym biesiadowaniem (oczywiście mowa teraz o Polsce, na Wyspach pogoda póki co Nas nie rozpieszcza...(. Oprócz tradycyjnej kiełbaski lub karkówki na ruszcie nie może zabraknąć również warzyw, także tych nadzianych, tak jak te pieczarki, z pysznym warzywno - serowym farszem. A jak sezon grillowy się skończy lub pogoda nie dopisze, to takie pieczarki śmiało przygotujecie także w piekarniku.






Składniki na 8 sztuk:
  • 8 dużych pieczarek portobello
  • sól, pieprz
FARSZ:
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula (ew. biała)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 100 g żółtego sera


Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki i niezbyt głęboko wydrążyć. Wydrążone pieczarki delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Nóżki i wydrążone części drobno posiekać, przesmażyć razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, cukinią i paprykami. Przesmażone i ostudzone warzywa wymieszać ze startym na tarce żółtym serem i mozzarellą. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Farszem nadziać przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek.
Tak przygotowane pieczarki ułożyć na ruszcie (może być aluminiowa tacka). Grillować ok. 15-20 minut. Mniej więcej tyle samo czasu zajmuje upieczenie pieczarek w piekarniku.
Takim samym sposobem można również przygotować zwykłe mniejsze pieczarki, jest wtedy jednak z nimi więcej "zabawy":)



1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie wegetariańskie dania z grilla! U mnie również kilka przepisów na takie dania ;) Bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...