Sezonowe, domowe ciasto z rabarbarem i budyniem. Takie jak lubię najbardziej, lekko kruche, nie za słodkie i wilgotne. Chodziło za mną od kilku tygodni, w końcu wczoraj się za nie zabrałam:) Szybkie w przygotowaniu, w sam raz do popołudniowej kawki. Pyszne, polecam!
Lekko zmodyfikowany przepis z gazetki "Przyślij przepis".
Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 230 g zimnej margaryny
- 1 szklanka* cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy + 370 ml mleka
- ok. 300g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Do miski wsypać obie mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia, wbić jajka i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części, każdą owinąć w folię spożywczą, jedną wstawić do lodówki a drugą do zamrażalnika na przynajmniej godzinę.
Schłodzonym w lodówce ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
270 ml mleka zagotować a w reszcie rozrobić proszek budyniowy (jeśli potrzeba dodać cukier). Ugotować budyń.
Na cieście rozłożyć pokrojony w kostkę rabarbar, zasypać go dwoma łyżkami cukru. Na rabarbar wylać ciepły ugotowany budyń, a na budyń zetrzeć na tarce na dużych oczkach zamrożone ciasto.
Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 45-50 minut.
Budyń rozrobić w 100 ml mleka, resztę mleka zagotować, na gotujące się wlać rozrobiony budyń
Idealne połączenie! Oj zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/