Jeśli lubicie kruche, listkowate ciasto francuskie i smak wiosennych świeżych szparagów, to ta tarta jest w sam raz dla was:) Idealna na rodzinną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Szybko się ją robi i tak samo szybko znika ze stołu:)
- 1 opakowanie (ok. 330g) gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 1 pęk świeżych zielonych szparagów
- 150 g startego sera żółtego
- sól, pieprz
Szparagi oczyścić, pozbawić twardych części, obgotować 5 minut w posolonej wodzie.
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Podpiec ok. 8 minut, wyciągnąć z piekarnika, spód posmarować musztardą. Następnie tartę posypać żółtym serem i poukładać na nim obgotowane wcześniej szparagi. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok. 20 minut, aż tarta się ładnie przyrumieni na złoty kolor.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: