czwartek, 19 kwietnia 2012

Schab po hiszpańsku

"Pan-cooked meat dishes" to tytuł książki, z której kiedyś często korzystałam, w poszukiwaniu odmiennego sposobu przygotowania schabu na obiad, niż tradycyjne kotlety, lub danie w zawiesistym sosie.  Tam też znalazłam przepis na schab po hiszpańsku, zapiekany z pomidorami i moją ulubioną fasolką szparagową. Oryginalny przepis mówi o przygotowaniu tego dania na patelni, ja jednak zapiekłam wszystko w naczyniu żaroodpornym.




Składniki na 4 porcje:
  • 4 plastry schabu bez kości (grubość ok. 1,5 cm)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (pelatti, 240 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g konserwowej fasolki szparagowej, lub ugotowanej w posolonej wodzie (najlepiej zielonej)
  • kilka czarnych oliwek
  • 100 g sera żółtego
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, kolendra mielona, tymianek

Schab lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami. Usmażyć z obu stron na złoto, zdjąć z patelni, odstawić.
Na rozgrzaną patelnię wlać puszkę pomidorów, dodać dwa drobno posiekane ząbki czosnku, przyprawić ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Dusić przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos pomidorowy wylać na dno żaroodpornego naczynia, zostawiając ok. 3-4 łyżki. Na sos ułożyć plastry usmażonego schabu, posmarować pozostałym sosem pomidorowym. Na schabie ułożyć paprykę pokrojoną w słupki, fasolkę szparagową i pokrojone oliwki. Całość zasypać startym żółtym serem.
Naczynie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35-40 min w 190°C.

Podawać z ziemniakami.

3 komentarze:

  1. Sama czasem mam problem z pomysłami na wykorzystanie schabu. W tej wersji wygląda kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  2. schab po hiszpańsku z ziołami prowansalskimi ?!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam, pod taka nazwą znalazłam ten przepis w książce "Pan-cooked meat dishes". Zioła to tylko przyprawa, bardziej skupiłabym się tu na dodatkach typowych dla kuchni hiszpańskiej - pomidorach i oliwkach

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...