"Pan-cooked meat dishes" to tytuł książki, z której kiedyś często korzystałam, w poszukiwaniu odmiennego sposobu przygotowania schabu na obiad, niż tradycyjne kotlety, lub danie w zawiesistym sosie. Tam też znalazłam przepis na schab po hiszpańsku, zapiekany z pomidorami i moją ulubioną fasolką szparagową. Oryginalny przepis mówi o przygotowaniu tego dania na patelni, ja jednak zapiekłam wszystko w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry schabu bez kości (grubość ok. 1,5 cm)
- 1 puszka pomidorów bez skórki (pelatti, 240 g)
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 100 g konserwowej fasolki szparagowej, lub ugotowanej w posolonej wodzie (najlepiej zielonej)
- kilka czarnych oliwek
- 100 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, kolendra mielona, tymianek
Schab lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami. Usmażyć z obu stron na złoto, zdjąć z patelni, odstawić.
Na rozgrzaną patelnię wlać puszkę pomidorów, dodać dwa drobno posiekane ząbki czosnku, przyprawić ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Dusić przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos pomidorowy wylać na dno żaroodpornego naczynia, zostawiając ok. 3-4 łyżki. Na sos ułożyć plastry usmażonego schabu, posmarować pozostałym sosem pomidorowym. Na schabie ułożyć paprykę pokrojoną w słupki, fasolkę szparagową i pokrojone oliwki. Całość zasypać startym żółtym serem.
Naczynie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35-40 min w 190°C.
Podawać z ziemniakami.
Sama czasem mam problem z pomysłami na wykorzystanie schabu. W tej wersji wygląda kusząco;)
OdpowiedzUsuńschab po hiszpańsku z ziołami prowansalskimi ?!!!!!
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam, pod taka nazwą znalazłam ten przepis w książce "Pan-cooked meat dishes". Zioła to tylko przyprawa, bardziej skupiłabym się tu na dodatkach typowych dla kuchni hiszpańskiej - pomidorach i oliwkach
Usuń