Jeśli jesteś fanem ruskich pierogów, to myślę, że ta wersja również Ci posmakuje! Nadzienie to nic innego jak ugotowane ziemniaki z startym żółtym serem, jako zamiennik twarogu. Do tego podsmażona cebulka i odrobina czosnku dla ostrości. Jak dla mnie bomba!
Ciasto na pierogi wg przepisu z portalu Wielkie Żarcie
Składniki na ok. 40 sztuk:
CIASTO NA PIEROGI:
- 1/2 kg mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka* ciepłego mleka + 1/2 szklanki* ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
* szklanka o pojemności 220 ml
FARSZ:
- ok. 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g żółtego sera (najlepiej cheedar)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny
FARSZ:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Połączyć ze startym na drobnych oczkach tarki serem żółtym. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, przestudzić i dodać do masy ziemniaczanej razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić solą i pieprzem.
CIASTO:
Do miski przesiać obie mąki. Dodać sól, olej, wlać ciepłe mleko i wodę. wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać szklanką krążki, każdy nadziewać farszem i zlepiać.
Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 3-5 minut.
Najlepiej smakują polane podsmażoną na maśle tartą bułką, lub wystudzone po czym podsmażone na złoto.
wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę i zrobię. Wyglądają tak apetycznie że ślinka mi pociekła.
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłem :) Wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
WOW :) Z żółtym serem w takiej formie jeszcze nie jedliśmy, a fanami pierogów jesteśmy chyba największymi :)
OdpowiedzUsuńRuskie uwielbiam a na sam widok tych pierogów na zdjęciu aż ślinka cieknie :) Podoba mi się zamiennik twarogu na ser, do tego czosnek, mmm....już wyobrażam sobie ten smak :)
OdpowiedzUsuńPierogi wyszły rewelacyjne!!!Polecam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały!:)
Usuńpozdrawiam!
Wlasnie zabieram sie do zrobienia tych pierozkow jak skoncze napisze czy dobre czy nie ale zapewne beda pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam dziekuje za super przepis pierozki wyszly pyszne . Powiem ze robilam 1 raz i nawet zaden sie nie rozwalil podczas gotowania. Szkoda ze nie mozna dodac zdjecia.Jeszcze raz dziekuje :)
OdpowiedzUsuńDo ciasta na pierogi nigdy nie dodoaje sie oleju
OdpowiedzUsuń