piątek, 21 listopada 2014

Pierś z kurczaka z ricottą i szpinakiem

Świetny pomysł na kurzą pierś. Osobiście uwielbiam połączenie szpinaku i serka ricotta, a zamknięte w delikatnym drobiowym mięsie daje naprawdę ciekawy i smaczny efekt. Danie sprawdzi się zarówno w roli domowego obiadu jak i bardziej wyszukanego, na specjalne okazje, przyjęcie, święta, itp.






Składniki na 4 porcje:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
FARSZ:
  • 200 g świeżego szpinaku (ew. mrożonego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka ricotta
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz


Piersi z kurczaka ponacinać tworząc kieszonkę. Natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
FARSZ:
Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić rozgnieciony czosnek, chwilkę smażyć po czym dodać szpinak. Gdy szpinak się usmaży i odparuje z niego cała woda, zdejmujemy go z ognia. Przestudzony łączymy z ricottą i parmezanem. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, spinamy wykałaczkami.
Układamy piersi w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem (wino można zastąpić bulionem drobiowym). Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można piersi odkryć i posmarować oliwą lub wodą z solą, by ładnie się przypiekły.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...