U nas w domu dość często gości ostatnio kurczak pod różną postacią, ale najczęściej pieczony lub duszony w sosie, jako dodatek do kaszy lub makaronu, rzadziej ryżu. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób na pierś z kurczaka. Lekko podsmażona z pieczarkami, a następnie duszona w kremowym, aromatycznym sosie z trzema serami. Najlepiej smakuje podana z makaronem, ale równie dobrze możecie ją zaserwować jako dodatek do kaszy lub ziemniaczków z wody.
- ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki 18% do sosów
- 150 g topionego serka ziołowego
- 1 kulka mozzarelli (125g)
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie pokrojone pieczarki. Posolić. Gdy z grzybów odparuje woda, dodać pierś z kurczaka. Smażyć ok. 3 minuty, po czym wszystko zalać bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusić ok. 10 minut.
Serek topiony wrzucić rozdrobniony do miski, zalać kilkoma łyżkami gorącego bulionu ze śmietanką. Rozpuścić, aż nie będzie grudek, po czym dodać na patelnię do kurczaka z pieczarkami. Chwilę poddusić, po czym dodać drobno pokrojoną mozzarellę i parmezan. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Gdy sery sie rozpuszczą zdjąć potrawę z ognia.
Podawać z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami.
lubię takie dania, strzał w dziesiątkę:)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie jadłam, ale może kiedyś spróbuję.
OdpowiedzUsuń