czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak lekko pikantny cytrynowo - czosnkowy

Bardzo prosty i smaczny sposób na pieczonego kurczaka. Marynata to przede wszystkim sok z cytryny, świeży czosnek i pieprz cayenne, który nadaje mięsie ostrości. Do tego odrobina oregano, oliwa jako nośnik smaku i klasycznie sól i pieprz. Jeden z moich ulubionych kurczaków. Polecam i Wam:)






  • ok.1/2 kg kurczaka (dowolne części)
MARYNATA:
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju


Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka oczyścić i dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Mięso wyłożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 40 minut.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...