Bardzo prosty i smaczny sposób na pieczonego kurczaka. Marynata to przede wszystkim sok z cytryny, świeży czosnek i pieprz cayenne, który nadaje mięsie ostrości. Do tego odrobina oregano, oliwa jako nośnik smaku i klasycznie sól i pieprz. Jeden z moich ulubionych kurczaków. Polecam i Wam:)
- ok.1/2 kg kurczaka (dowolne części)
- sok z 1 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka oczyścić i dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Mięso wyłożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 40 minut.
na pewno bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń