niedziela, 30 listopada 2014

Piernik najłatwiejszy i najszybszy

Po raz pierwszy gościł u nas ten piernik w zeszłoroczne święta i jestem pewna, że i w tym roku będzie powtórka:) Piernik wychodzi puszysty, miękki, wilgotny, dla mnie idealny. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga "leżakowania" w celu zmięknięcia, więc pieczemy go tuż przed samymi Świętami, np. dzień przed Wigilią. I może nie ma wiele wspólnego z tradycyjnym piernikiem staropolskim to zapewniam Was że smakuje wyśmienicie!
Przepis z połowy porcji wg przepisu Canelli z Wielkiego Żarcia.






Składniki na małą keksówkę 20cm x 8cm:
  • 1 jajko
  • pół szklanki* cukru
  • 1/4 szklanki* oleju
  • pół szklanki* mleka
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • po pół łyżeczki sody, cynamonu i przyprawy do piernika
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
*szklanka o pojemności 250 ml


Jajko ubić z cukrem i olejem do białości.
Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wszystko przesiać i dodawać partiami na przemian z mlekiem do masy jajecznej. Na końcu dodać powidła, dokładnie wymieszać.
Masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem, zrobić "próbę suchego patyczka".
Czekoladę rozpuścić. Upieczony i wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą.




Korzenne przysmaki Wigilijny Piernik 2014

2 komentarze:

  1. i też najsmaczniejszy, przynajmniej dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ;) Właśnie wczoraj go wypróbowałam i ciasto jest PYCHA!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...